Ervaringen

Ik ben niet iemand van het onaantastbare, maar wilde toch een sessie bij Jiska proberen

Door omstandigheden ben ik in een revalidatiecentrum terechtgekomen, ik durfde niet meer zelfstandig te lopen en was bang om te vallen.

Ik ben niet iemand van het onaantastbare, maar wilde toch een sessie bij Jiska proberen.
Jiska is iemand die goed luistert naar het probleem en dit in een gesprek met je weet op te lossen!

Na onze sessie was ik mijn angst om te vallen kwijt en ben ik met sprongen vooruit gegaan in mijn revalidatie. Ik mocht hierdoor 3 weken eerder naar huis!

Hoe dit gebeurd is, weet ik eigenlijk niet. Maar ik ben er blij mee.
Dank je wel Jiska!!

Arno van Buuren

Ik heb weer rust in mijn hoofd

Het vertrouwen dat Jiska uitstraalt, heeft mij geholpen om mijn eigen oplossingen te vinden. En door de oefeningen om uit mijn hoofd te komen, heb ik nu geen hoofdpijn meer. Ik weet nu wat ik kan doen als ik weer ga piekeren, dat geeft mij vertrouwen. Ik heb weer rust in mijn hoofd! De sessies in de natuur zijn heel fijn. Ik raad het iedereen aan.

Anoniem

Wij zijn Jiska erg dankbaar

Wij hebben goede ervaringen met Jiska. Onze zoon vond het erg fijn om met haar te kunnen praten en dat heeft hem echt goed gedaan. Hij denkt nu positiever over zichzelf, zijn nare gedachten zijn veel minder en als hij deze nog heeft dan kan hij hier beter mee omgaan. Wij zijn Jiska erg dankbaar.

Iwona en Andre

De coaching van mijn dochter was voor mij een eyeopener

Jiska heeft zowel mijn dochter, als mijzelf, veel geleerd tijdens de twee sessies die wij hadden gepland voor mijn dochter Emma-Sophie! Jiska straalt rust uit en mijn dochter voelde zich meteen fijn bij haar! Ik had bij Jiska de vraag neergelegd mijn dochter inzicht te kunnen bieden in haar omgang met klasgenoten, met als doel haar hier zekerder in haar schoenen te kunnen laten staan.

Zij is allereerst met Jiska de natuur in geweest en heeft vergelijkingen gemaakt tussen mensen door harde en zachte dingen uit de natuur te zoeken. Welke zachte en welke harde eigenschappen kunnen mensen om haar heen hebben. Hier heeft mijn dochter nog vaak over nagedacht en over gesproken en geleerd dat het ok is, dat zij zich hierdoor niet hoeft te laten leiden. Ik heb gemerkt dat ze het 'harde' bij haar klasgenoten, maar ook bij andere personen buiten school, veel gemakkelijker kan loslaten nu ze dit weet te benoemen.

Na de sessie paardencoaching hebben zowel mijn dochter, als ikzelf, geleerd dat het ook helemaal goed is om alleen te spelen. Jiska gaf aan dat mijn dochter ook alleen op kon gaan in het spel en dus naast het paard bezig was, op een fijne manier.

Voor mij een eyeopener dat het niet altijd zo hoeft te zijn dat mijn dochter met andere kinderen speelt op school, maar dat zij zich ook goed voelt wanneer ze alleen speelt. Mijn vraagstelling richting mijn dochter is hierdoor anders geworden en in de loop van tijd heb ik gemerkt dat, nu ik hier anders mee omga, mijn dochter hier veel minder tot niet meer mee bezig is. Wat een spiegel en wat een winst in meerdere opzichten deze twee sessies!!

Annabelle Sligman

Een enorme mooie sprong vooruit!

Via via bij Jiska aangeklopt, omdat onze dochter in groep 3 steeds dwarser werd als zij (overprikkeld) uit school kwam. Ze ging met veel plezier naar de paarden sessies met Jiska. Jiska merkte dat ze steeds meer durfde met de paarden. Eén keer ging het paard heerlijk naast haar liggen. Zo bijzonder!

Wij merken dat zij nu makkelijker kan vertellen wat er in haar hoofd omgaat en de juf op school gaf haar ook nog een enorm compliment dat ze zo goed kon verwoorden naar de klas wat ze fijn vindt in de omgang met anderen en wat niet en hier zelf over was begonnen in de groep. Een enorme mooie sprong vooruit!

Veel dank Jiska, ook voor al je handige tips en inderdaad de rust en het vertrouwen dat je uitstraalt. Dat geeft weer moed als je als ouder even klem loopt.

A. ter Molen

Hij heeft meer zelfvertrouwen gekregen

N. zat al geruime tijd niet lekker in zijn vel. Hij kon geen woorden geven aan zijn gevoel. Het is een gevoelige jongen maar hij herkende zijn eigen emoties niet. Dankzij de sessies bij Jiska kreeg hij meer zelfvertrouwen en kon hij woorden geven aan zijn gevoel. Doordat hij zelf beter onder woorden kon brengen hoe hij zich voelde, kon ik als juf ook beter met hem in gesprek. N. kan nu veel beter naar zijn gevoel luisteren en heeft van Jiska geleerd dat hij er ook mag zijn. Zijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid en ik zie een blije N. in de klas.

Leerkracht groep 7

Jiska begeleidt met veel liefde, geduld en kennis

Jiska heeft de afgelopen 3 jaar een leerling uit mijn groep begeleid. Dit deed zij met heel veel liefde, geduld en kennis. Dankzij Jiska kon deze leerling beter omgaan met zijn emoties, hij kon er woorden aan geven en hierdoor beter functioneren in de groep.
Daarnaast kwam zij in de klas om hem te helpen structuur aan te brengen in zijn manier van werken. Dit heeft hem meer zelfstandig gemaakt en hem veel meer zelfvertrouwen gegeven.

Dank je wel, Jiska!

Leerkracht groep 7

Onze dochter zit weer beter in haar vel

Jiska (en niet vergeten de paarden) hebben ons ontzettend goed geholpen. Onze dochter (6 jaar) was helemaal vastgelopen en had erg veel last van angstige gedachten, nare dromen en gepieker.

Jiska heeft haar en ons veel geleerd over ‘volle hoofden’ en prikkelgevoeligheid én een hoop bruikbare tips gegeven om daar beter mee om te gaan. Onze dochter keek elke keer weer uit naar de sessie, ondanks regen, wind en kou was het steeds weer een heel prettige ervaring.

Jiska is rustig, heel vriendelijk en begaan en de paarden zijn een geweldige aanvulling.
Onze dochter zit weer veel beter in haar vel, we hebben haar zien groeien in de afgelopen periode en kunnen daar mee verder!

Martin

Jiska heeft een gestructureerde werkwijze

Jiska werkt naast kindercoach ook als ambulant begeleider bij ons op school. Zij voert hierbij de arrangementen uit die met behulp van het samenwerkingsverband worden opgesteld vanuit een hulpvraag. Met haar geduld, specialisatie en kennis van het onderwijs, zorgt Jiska voor een bijdrage aan de positieve ontwikkeling van de leerling op het gebied van de cognitie en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Daarnaast volgt Jiska de groei van de kinderen goed en legt dit vast. Door haar gestructureerde werkwijze neemt zij het samenwerkingsverband, de leerkracht en ouders mee in deze ontwikkeling.

Martit Vijverberg, intern begeleider de Oosthoek 

Wat hij er het meeste van geleerd heeft, is dat hij altijd een keuze heeft

Jiska heeft onze 9-jarige zoon meer inzicht gegeven in zijn gedachten en wat de kracht van gedachten kunnen zijn. En dat hij altijd zelf de keus kan maken welk pad hij bewandelt.

In corona tijd was hij vooral bang ons als ouders los te laten en om (misselijk) of ziek te worden, Wat zijn functioneren in het dagelijks leven belemmerde. Zelfs naar de voetbal gaan, wat hij het allerliefste deed, durfde hij niet meer. Dit was voor ons een teken dat we professionele hulp in wilden schakelen. Jiska was voor onze zoon en voor ons al bekend vanuit school dus dat was voor hem en voor ons heel fijn.

Jiska kwam hem thuis ophalen met de fiets en ze gingen samen de bossen in. Ze deden opdrachten en gingen ook in de natuur op zoek naar antwoorden. Ook gingen ze op zoek naar zijn kwaliteiten; wat kan je goed en wat zijn jouw mooie eigenschappen. Dit hielp om hem meer inzicht in zichzelf te krijgen, en ook positief naar zichzelf te leren kijken.

Wat hij er het meeste van geleerd heeft, is dat hij altijd een keuze heeft. Kies je voor de negatieve gedachten/ angst of ga je voor de positieve gedachten en ga je het proberen.

Ook als ouders was het heel fijn om met Jiska te kunnen sparren over de 9-jaars fase; de ontwikkelingsfase van 9 jarigen. Wat heeft hij van ons nodig en waar heeft hij wel of geen behoefte aan.

Na een vakantie kan hij nog steeds deze gevoelens en gedachten hebben. Het belemmert alleen niet meer zijn dagelijks leven en hij gaat sneller door met de orde van de dag.

Bedankt Jiska, voor de fijne samenwerking!

Lieve groet, familie in 't Veen

Met schoenzolen vol modder en zakken vol kracht ging ik weer naar huis

Ik leerde Jiska bijna 20 jaar geleden kennen en zo af en toe kruisen onze wegen. En het is altijd heerlijk deze fijne, wijze vrouw, vol rust en vertrouwen, te ontmoeten.
De laatste keer mocht ik een coachingsessie in de natuur volgen en de timing kon niet beter. Wat een inzichten verkreeg ik in een uur, waarbij we elementen uit de omgeving gebruikten als leidraad, beeldvorming, inspiratie en kapstokjes voor later.

Met schoenzolen vol modder en zakken vol kracht ging ik weer naar huis.

Anouk

Jibaco;  top coaching

Jiska weet precies de knelpunten te benoemen en er mee aan de slag te gaan. De bewustwording, het er mogen zijn. Er is een prachtige transformatie gebeurd.

En er is duidelijkheid gekomen!

De glitterfles is een hit!

Dank je wel!
Mirjam Blanke

Het heeft hem zo goed gedaan!

Op verzoek van school is Jiska met ons zoontje van 5 aan de slag gegaan om hem zelf meer inzicht te laten krijgen in zijn gedachtes en gevoelens en om meer controle te krijgen over zijn impulsbeheersing. Door verschillende werkvormen, opdrachten en spellen zien wij een onwijs verschil in zijn gedrag en zijn reactie op gebeurtenissen. Hij begrijpt beter wat er in zijn koppie omgaat en waarom hij doet wat hij doet. Hij kan nu ook heel goed uitleggen wat hij voelt en waar hij op sommige momenten dan behoefte aan heeft.
Ook hebben wij sommige opdrachten of creatieve werkvormen thuis toegepast om zo ook 1 lijn met school en thuis te vormen.

Wij zijn heel blij met de ondersteuning die Jiska aan ons zoontje gegeven heeft. Het heeft hem zo goed gedaan! Ook is ze voor ons als ouders een fijne ondersteuning geweest.

Bedankt Jiska!
Zet je mooie werk door!

Groetjes Familie in ‘t Veen

Wat een bijzondere ervaring!!

De paardencoaching heeft me inzicht gegeven in de relatie met mijn dochter. De paarden lieten heel mooi zien wat zij nodig heeft en reageerden precies zoals zij reageert op mij!

Ik denk nog met regelmaat terug aan wat de paarden lieten zien. Een heel mooi moment vond ik het moment waarop 2 paarden aan weerszijden van mijn dochter kwamen staan, symbolisch voor ons als ouders die haar beschermen.

Lianne

Ervaring van ouders over de begeleiding vanuit het onderwijsarrangement:

Het is fijn om iemand als juf Jiska te hebben!

Ons kind is op een hele warme en prettige manier opgevangen. In eerste instantie was haar diagnose van dyslexie nog niet gesteld waardoor we nog zoekende waren waarom zij niet kon aanhaken met de rest van haar klasgenootjes. Ook zagen we dat zij steeds onzekerder werd in de klas en met buikpijn naar school ging.

Juf Jiska heeft in eerste instantie gewerkt aan haar emotionele stabiliteit waardoor zij weer zin had om überhaupt te leren. Zij groeide enorm in haar zelfvertrouwen en dat resulteerde uiteindelijk ook in betere prestaties op school. Dyslexie hield haar niet meer tegen maar werd juist een reden om bij juf Jiska te mogen zitten! Hoe tof is dat! Onze dochter groeide in zelfvertrouwen, zelfstandigheid en werd ook steeds beter in het benoemen van haar gevoelens. Nu is zij zelfs bezig met het schrijven van verhalen!

Wanneer haar hoofd weer een rommeltje wordt (zoals zij dat zelf zegt) dan weet zij dat er kamertjes zijn en deurtjes die zij open of dicht kan zetten. Het structuur aanbrengen in gedachten is iets wat juf Jiska haar heeft aangeleerd. Niet alleen op school heeft dit een effect, maar ook in haar persoonlijkheid werkt dit door!

Dankjewel juf Jiska voor jouw warme en deskundige aanpak!

Ervaring van het kind zelf over begeleiding vanuit het onderwijsarrangement:

Ik vind het werken met Juf Jiska fijn omdat ik het altijd gezellig vind en ik voel me op mijn gemak. Ik kan alles delen met juf Jiska, ze luistert naar mij. Ik vind het leuk om spelletjes te doen en te rekenen met juf Jiska. Ik ben door juf Jiska hoger gegroeid met rekenen en met spelling. Ik heb geleerd dat je onder elkaar kan schrijven en dingen op een rijtje te zetten. Ik ga met een lach naar juf Jiska toe en kom terug met een lach.

Coaching met een paard, dat avontuur wilde hij wel aangaan: het verhaal van een moeder over het coachtraject van haar zoon

Onze zoon heeft een onwijs groot geheugen. Hij ziet, merkt en voelt alles en slaat dit dan allemaal, waardoor hij soms wel eens overliep. Dit uitte zich dan in frustratiebuien / woedeaanvallen, die hij alleen toeliet op zijn vertrouwde basis, thuis.

Op school valt hij ook nog eens op door zijn extreme lengte voor zijn leeftijd (1.73m en 11 jaar jong). Daardoor werd hij nog wel eens overschat door volwassenen en uitgedaagd door zijn medeleerlingen.

Door dit alles werden de frequenties van zijn buien hoger, liepen wij daarin vast om hem te helpen en moesten we iets. Maar ja wat…Hij is geen jongen die zomaar aan tafel gaat praten of spelletjes doen. Hij is een grote dierenvriend en echt buitenkind.

Via een goede vriendin kwamen wij toen in contact met Jiska. Coaching met een paard. Dat avontuur wilde hij wel aangaan.
We konden snel terecht en na een intake gingen onze zoon, Jiska en grote vriend Magnum aan de slag. Samen gingen ze op zoek naar de oorzaak van zijn buien, om daarna op zoek te gaan naar een oplossing.

Het leren ordenen van gedachten, bewust maken van wat belangrijk is voor jou om op te slaan en wat je gewoon kan parkeren met deur dicht. Hoe en wanneer word ik boos en wat kan ik eraan doen om dit te voorkomen of ermee om te gaan.
Dit alles ontspannen met Magnum erbij.

“Mam, ze vroeg: ben je wel eens afgeleid? Magnum en ik bekeken net even wat er in een andere wei gebeurde. Grappig he?!”
De eerste keren kwam hij er uitgeput vandaan, alles verwerken en laten landen.
Na een aantal sessies merkten wij steeds meer verschil. De buien namen af en hij kon alles beter aan. Durfde ook steeds meer zijn grenzen aan te geven of juist uit situaties te stappen als die hem te veel/negatieve energie kostte.

Wij zijn onwijs blij en dankbaar dat Jiska op ons pad is gekomen. Samen met het paard Magnum heeft zij hem laten inzien hoe hij zelf weer controle kan krijgen over zijn doen en laten en vooral over zijn gedachten en om zelfverzekerder in het leven te staan.
Nogmaals bedankt!

Minke

De rust...

De rust waarmee Jiska de sessie leidde en mij de ruimte en tijd gaf, vond ik heel prettig. Het was bijzonder om zo dicht bij het paard te zijn.

Na afloop blijft de verwondering...

De paardencoaching door Jiska was een heel bijzondere ervaring. Ik vind het mooi om naar paarden te kijken als ze in de wei lopen, verder heb ik niet veel met paarden. Tijdens de coaching moest ik mij afstemmen op de paarden en betekenis geven aan wat ik voelde en zag bij de paarden.

Vooraf had ik een coachvraag geformuleerd: een betere balans tussen werk, familie, vrienden en eigen tijd, zonder mij daarover schuldig te voelen. Jiska heeft maar weinig vragen gesteld om de coaching te begeleiden. Zij vraagt naar de interactie met de paarden en hoe het wordt ervaren. Het wonderlijke is dat de paarden door hun doen en laten, situaties creëren waarmee zij mijn coachvraag beantwoordden en nieuwe terreinen aanboorden.

De paarden haalden emoties naar boven, waarvan ik dacht dat deze al afgerond waren. Tevens zetten de paarden zaken in het licht, waar ik nog mee aan de slag kan. Na afloop blijft de verwondering; hoe paarden je binnenste zo kunnen blootleggen en antwoorden kunnen geven en sturen naar nog te ontdekken plekken. Het mooie is dat alles uit mijzelf kwam en niet door Jiska ingegeven. Dat voelt heel authentiek. Het is een ervaring die ik iedereen graag wil aanraden!

Marion Havinga

Wat me het meest is bijgebleven, is dat het me niet lukte om het paard te laten doen wat ik wilde

Ik kijk met veel plezier terug op de paardencoaching. Ten eerste omdat het mezelf aan het denken heeft gezet en ten tweede omdat ik als leerkracht beter begrijp waarom leerlingen paardencoaching volgen. Ik heb met een leerling gesproken over de paardencoaching en ik vind het mooi om te horen hoe goed hij de reactie van het paard kon spiegelen naar situaties in het dagelijks leven.

Voor mijzelf vond ik het ook verhelderend. Wat me het meest is bijgebleven, is dat het me niet lukte om het paard te laten doen wat ik wilde. Ik probeerde hem oppervlakkig aan te sporen tot lopen, maar hier werd niet op gereageerd. Dit ervoer dit als onprettig. Toen ik daarbij mijn gevoel uitsprak, liep hij vervolgens met me mee. Dit zorgde voor een prettig gevoel.

In het dagelijks leven zie ik het ook graag gebeuren zoals ik het voor ogen heb. Als dit me niet lukt, raak ik geïrriteerd en ongemakkelijk. Ik wil het goed doen en stel me niet graag kwetsbaar op.

De situatie tijdens de paardencoaching heeft me aan het denken gezet. Je kan soms meer bereiken door je kwetsbaarder en gevoeliger op te stellen. Ik denk hier wel aan terug, maar dat wil niet zeggen dat ik dit ook altijd toepas.

Ik heb jouw vraagstelling en aanwezigheid als prettig ervaren. Je beweegt onzichtbaar mee tijdens de sessie en weet mij met je vragen aan het denken te zetten.

Leerkracht

Ik kijk terug op een geslaagde coachsessie

Omdat ik zowel de coach als het paard al kende, was ik benieuwd naar het verloop van de sessie.

Door de rust in het coachen door Jiska en door de band met het paard, heb ik mooie inzichten over mezelf opgedaan."

Elisabeth

Mijn ervaring met Jiska van het bedrijf Jibaco en de pony's was zeer waardevol

Het heeft me bruikbare nieuwe inzichten gegeven over mijn functioneren, waar ik dagelijks plezier van heb!!

E.V.

Rustig, vriendelijk en neemt de tijd om je op je gemak te laten voelen

Door deze ervaring weet ik hoe ik mijn drempels beter kan benaderen en beter kan nemen.

Ed