“Ik hoor eerst een PIEP”

Jij bent vandaag voor de tweede keer bij mij. Je vertelt over wat er nog niet zo goed gaat in jouw leven; jouw woede-uitbarstingen, zoals je het zelf noemt. Je vertelt dat dit heel vaak gebeurt, elke dag wel een keer. Het gebeurt niet op school, maar thuis in je vertrouwde omgeving. Je kan vertellen dat je dan ineens heel boos wordt, van 0 naar 10 gaat en ontploft, dan doe en zeg je dingen die je eigenlijk niet wil.

Ik benoem dat het lijkt op een emmertje dat steeds voller raakt. En een vol emmertje (een vol hoofd) is een emmertje waar niets meer bij kan. Je pakt potlood en papier en begint te tekenen. Het volgende kwartier teken je emmertjes, hengsels en druppels die het emmertje doen overstromen. Hele rivieren ontstaan er op het papier. En je schrijft het woord ‘PIEP’. Want dat is wat er gebeurt bij jou voor een woede-uitbarsting, dan hoor je eerst een piep in je oor.
Het lijkt wel alsof je niet meer kan stoppen met praten en tekenen, zoveel wil je er ineens over vertellen. Je vertelt ook over kleuren. Blauw is jouw lievelingskleur en heel soms, dan lukt het jou om een blauw schild om je heen te maken. Je kan de uitbarsting dan nog even uitstellen, maar hij komt altijd. 

In de keren hierna onderzoeken we waar jouw emmertje vol van raakt, en wat je kan doen om dit te voorkomen. We kijken naar de gevoelsthermometer en bij welk cijfer je nog ‘stop’ kan zeggen en iets anders kan gaan doen.
Jij krijgt hierdoor steeds meer inzicht in jouw eigen gedrag en in wat jouw triggers zijn (de dingen waar je emmertje vol van raakt) en wat jouw glinsteringen zijn (de dingen die zorgen dat je emmertje weer leeg raakt). Zo hou je bijvoorbeeld van hutten bouwen en je daar even in terugtrekken, of een krastekening maken. En wat blijkt? Je kan deze glinsteringen steeds vaker inzetten waardoor er steeds minder woede-uitbarstingen komen. Wat een mooie ontwikkeling!

* Je eigen gedrag leren begrijpen, draagt bij aan gedragsverandering *

Kindercoaching kan bijdragen aan het omgaan met een vol hoofd, het inzicht krijgen in gedrag en specifiek in hoe boosheid en woede-uitbarstingen (of ontploffingen, zoals sommige kinderen het noemen) ontstaan en hoe deze te voorkomen zijn.
Bij kinderen die last hebben van woede-uitbarstingen, gebruik ik vrijwel altijd Het vollehoofdenboek, een werkboek voor kinderen en volwassenen. In dit boek wordt op kindniveau uitgelegd hoe informatieverwerking in de hersenen gaat, wat informatieverwerkingsproblemen zijn, hoe volle hoofden ontstaan en welke impact het heeft op de sociaal-emotionele ontwikkeling en het zelfbeeld van kinderen. Daarnaast worden er heel veel praktische oefeningen aangeboden die helpen om een vol hoofd te voorkomen.

Laat een reactie achter