Hij kan het niet uit zijn hoofd krijgen…

’s Avonds kan hij er vaak niet van in slaap komen en soms moet hij er van huilen. Hij voelt zich verdrietig. Hij kan zijn niet-fijne gedachten niet meer loslaten, ze worden groter en groter. En zo gaat het elke dag…

Samen gaan we op onderzoek uit door het letterlijk lopen van het 5G-schema: gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag, gevolg. Gevoelskaarten helpen hem om zijn niet-fijne gevoelens te benoemen. Meerdere malen loopt hij de niet-fijne weg, want zo gaat het ook in het echt: steeds opnieuw.
Hij wil onderzoeken of er ook andere, fijne gedachten zijn over de gebeurtenis. Nogmaals lopen we de stappen van het schema door. Ook hier komen de gevoelskaarten weer goed van pas. Vooral de kaart ‘aanvaarding’ geeft inzicht: ‘ik neem het leven zoals het komt, sommige dingen kun je niet veranderen’.


Na het doorlopen van de fijne kant, gaan we naar de cirkel met Krachtdieren. Op gevoel kiest hij een dier dat hem kan helpen op de fijne weg te blijven. De krokodil komt te voorschijn: ‘ik neem het leven zoals het is’.

Wat een mooi proces! Hij heeft letterlijk zicht gekregen op zijn gedachten en gevoelens en hierdoor de niet-fijne gedachten los kunnen laten.
En nu? Het gaat goed met hem. Hij kan weer aan andere dingen denken en beter tot leren komen. Hij denkt nog wel eens aan de niet-fijne dingen. Maar daar blijft het bij. Ze hebben geen invloed meer op hem.

Aanvaarding lesmateriaal

Een mooi proces van aanvaarding en loslaten. Soms krijgen we te maken met allerlei gevoelens die aan de oppervlakte komen. Het enige wat gevoel wil, is ervaren en gevoeld worden; doorleefd worden. Door niet fijne gevoelens weg te stoppen, geef je het die kans niet en zal het telkens, in een andere vorm, weer terugkomen. Zijn er gevoelens waartegen je je verzet? Geef je gevoel de ruimte, laat het er zijn, aanvaard het. Zo laten ze jou los en kun jij het loslaten. Wanneer je de poort opent naar niet fijne gevoelens kan dat overweldigend zijn, misschien zelfs wel beangstigend. Maar weet dat dit dezelfde poort is naar het ervaren van fijne gevoelens zoals geluk en liefde. Je kunt niet kiezen welke gevoelens je wel en niet wil ervaren, alles wil ervaren worden.

Het doorleven van niet fijne gevoelens is niet altijd een gemakkelijk proces. Er is moed voor nodig, jezelf in de ogen durven kijken. Mogelijk ben je heel goed geworden in het wegstoppen van deze gevoelens maar ervaar je toch dat ze jou belemmeren. Misschien kun je hierbij wel wat hulp gebruiken. Als coach kan ik je begeleiden om dit proces in een veilige setting aan te gaan.

Laat een reactie achter