Geen boze buien meer, maar kunnen zeggen wat je voelt

Boze buien of ontploffingen kunnen ontstaan doordat kinderen nog niet alle gevoelens tijdig herkennen en ook de juiste woorden nog niet hebben om hun gevoelens te benoemen.

Aanvoelen dat je hoofd vol zit doordat je seintjes van je lichaam kunt herkennen. Woorden geven aan wat je voelt. Rustmomenten inbouwen zodat je emmertje niet vol loopt. Jouw kind kan dit ook leren!

Doordat kinderen leren hun gevoelens te herkennen en benoemen, kunnen zij zichzelf beter leren begrijpen en hierdoor in woorden aangeven hoe het met ze gaat.
Het gebruik van een gevoelsthermometer is voor veel kinderen een fijn hulpmiddel om te leren dat er een opbouw zit in gevoelens. Door de seintjes van hun lichaam te herkennen, leren kinderen waar zij op de thermometer zitten. Ook leren zij wat de triggers zijn waardoor ze hoger op de thermometer komen (wat voor een boze bui kan zorgen) en wat juist de schitteringen zijn die zorgen dat ze zich weer fijn gaan voelen.

Leren over jezelf samen met het paard; we leggen de gevoelsthermometer met materialen op de grond. Het kind kan samen met het paard op verschillende plekken bij de thermometer gaan staan en ontdekken wat daar gebeurt. Door de directe feedback van het paard krijgt jouw kind veel inzicht in zijn eigen gedrag en gevoelens.

Laat een reactie achter